Použití olejů v domácnosti
Použití olejů v domácnosti
Všichni zápasíme s reklamou, která se na nás valí. Každou chvíli je zdravější jiný olej atd.
Jak je to tedy doopravdy?
Výběr tuků a olejů a jejich použití v domácnosti:
studená kuchyně – bod zakouření 107-190 °C
na vaření – bod zakouření 190-220 °C
na smažení i fritování – bod zakouření nad 220 °C
Bod zakouření je bod při tepelné úpravě, kdy se struktura oleje mění, začíná se "přepalovat" a poté může být i karcinogenní.
Olej či tuk Bod zakouření ve °C
Lněný olej 107
Slunečnicový olej 110
Dýňový olej 140
Světlicový olej 160
Olej z vlašských ořechů 160
Konopný olej 165
Máslo 170
Margarín 182
Hroznový olej 190
Kuřecí, kachní tuk 190
Sádlo 190
Olivový olej extra panenský 207
Kukuřičný olej 210
Sezamový olej 210
Makadamový olej 210
Sójový olej 210
Mandlový olej 216
Kokosový olej 220
Olej z lískových oříšků 221
Arašídový olej 230
Palmový olej 235
Řepkový olej 240
Hovězí lůj 250
Ghí 252
Hořčičný olej 254
Rýžový olej 254
Avokádový olej 260
autor: Petr Khür
zdroj: D. Frej – Tučné superpotraviny a oleje
www.fytoterapeut.cz
