Letní ovoce a zelenina, jejich účinky dle Tradiční čínské medicíny
Je zde uveden výběr potravin a jejich energetický přínos pro organismus.
Třešně
Posilují slezinu.
Meruňky
Zvlhčují plíce, doplňují yin.
Jablka
Snižují horkost, podporují vnitřní tekutiny, zvlhčují suchost.
Jahody
Posilují slezinu, zvlhčují plíce, rodí vnitřní tekutiny.
Maliny
Posilují játra, ledviny a krev.
Borůvky
Podporují yin jater.
Ostružiny
Podporují játra a žlučník.
Švestky
Odstraňují horkost jater. Vyživují vnitřní tekutiny.
Okurka salátová
Působí na srdce, slezinu, žaludek a tl. střevo, zvlhčuje plíce.
Papriky zelené
Podporují yin žaludku a sleziny.
Broskve
Zvlhčují plíce a střeva. Vyživují vnitřní tekutiny.
Rajčata
Vyživují yin, Posilují žaludek. Pročišťují horkost jater a krve.
Salát
Vysušuje vlhkost. Pomáhá při hemoroidech.
Ředkvičky
Působí na plíce a žaludek. Odstraňují hlen.
autor: Petr Khür
zdroj: semináře Tradiční čínské medicíny, L. Bendová: Čínská dietetika
v moderním světě, AI
www.fytoterapeut.cz