Letní ovoce a zelenina, jejich účinky dle Tradiční čínské medicíny

Je zde uveden výběr potravin a jejich energetický přínos pro organismus.

Třešně

Posilují slezinu.

Meruňky

Zvlhčují plíce, doplňují yin.

Jablka

Snižují horkost, podporují vnitřní tekutiny, zvlhčují suchost.

Jahody

Posilují slezinu, zvlhčují plíce, rodí vnitřní tekutiny.

Maliny

Posilují játra, ledviny a krev.

Borůvky

Podporují yin jater.

Ostružiny

Podporují játra a žlučník.

Švestky

Odstraňují horkost jater. Vyživují vnitřní tekutiny.

Okurka salátová

Působí na srdce, slezinu, žaludek a tl. střevo, zvlhčuje plíce.

Papriky zelené

Podporují yin žaludku a sleziny.

Broskve

Zvlhčují plíce a střeva. Vyživují vnitřní tekutiny.

Rajčata

Vyživují yin, Posilují žaludek. Pročišťují horkost jater a krve.

Salát

Vysušuje vlhkost. Pomáhá při hemoroidech.

Ředkvičky

Působí na plíce a žaludek. Odstraňují hlen.

autor: Petr Khür
zdroj: semináře Tradiční čínské medicíny, L. Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, AI
www.fytoterapeut.cz