Strava na jaře

11.03.2024

Jarní období je ve znamení prvku Dřevo, orgánů jater a žlučníku. Energie tohoto období je jangová (malý jang). Proto je dobré se v této době zdržet stravy, která přináší nadbytek jangové energie.
Nekonzumovat potraviny, jako je čerstvé pečivo s droždím, pšeničný chléb, česnek, cibule, pórek, syrová nadýmavá zelenina, těstoviny, výrobky z kravského mléka.
Naopak vhodná je konzumace řapíkatého celeru, fenyklu, zázvoru, ovsa, černých bobů, černého sezamu, kuzu, lněného oleje, anýzu, ředkviček, hlávkového salátu, petržele, řeřichy, pažitky, česneku medvědího, netučných ryb (kapr, pstruh). Maso se doporučuje jíst 2-3x týdně.
Na celkové posílení jsou vhodné vývary z luštěnin a kořenové zeleniny, případně vývary z kostí (pokud je chladněji).
K pročištění organismu je dobrá kúra užívání zeleného jílu (cca 3 týdny), krátkodobé půsty a lehčí zeleninové pokrmy.

Recept - Miso polévka

Ingredience:

  • řasa wakame 3 x 3 cm
  • 1 malá mrkev
  • 1/10 hlávky zelí
  • 4 polévkové lžíce miso pasty
  • hrst zelené natě petrželky
  • 50 g tofu

Postup:

  • řasu omyjeme a vložíme spolu s omytou a nakrájenou zeleninou do 1 litru vody
  • vaříme cca 20 minut, až je zelenina měkká
  • řasu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do polévky
  • v hrníčku s malým množstvím vody rozmícháme miso a vlijeme do polévky
  • tofu pokrájíme na malé kousky a rovněž přidáme do polévky
  • polévku necháme přejít varem
  • polévku servírujeme spolu s drobně nakrájenou zelenou petrželkou


autor: Petr Khür
zdroj: praxe, semináře TČM