Konstituční typy
Podle tradiční čínské medicíny lze dělit lidi do pěti základních skupin dle jejich vzezření, vzorcích chování a typu onemocnění. Toto jest základní charakteristika jednotlivých konstitučních typů a orientační stravovací doporučení.
Horký typ
Doporučená jídla:
Chladné potraviny, čím dále od středu, tím lépe. Nutno dbát na soustředěné a klidné vychutnávání jídla. Vhodná jsou jídla hořké chuti. Způsob přípravy - vaření a dušení.
Nevhodná jídla:
Teplé a horké potraviny, kořeněná, alkohol, káva. Způsob přípravy - pečení, grilování, uzení.
Suchý typ
Doporučená jídla:
Neutrální a osvěžující potraviny, dbát na jejich výživnost. Způsob přípravy - dušení, hodně šťavnatá.
Nevhodná jídla:
Horké a vysušující jako je např. káva, černý čaj, ostré, přesolené. Způsob přípravy - pečení, grilování.
Vlhký typ
Doporučená jídla:
Neutrální a lehce teplá, spíše vysušující. Způsob přípravy - pečení, dlouhé vaření.
Nevhodná jídla:
Chladné a osvěžující potraviny, mléčné výrobky, sladkosti, hodně ovoce, pivo, bílé víno.
Studený typ
Doporučená jídla:
Neutrální až horké potraviny. Způsob přípravy - pražení a pečení.
Nevhodná jídla:
Chladné potraviny, hlavně tropické ovoce, mražené, kysané mléčné výrobky.
Harmonický typ
Má od každého něco. Může jíst vše, ale je třeba se vyvarovat extrémů, nekonzumovat dlouhodobě jeden typ jídel.