Konstituční typy

01.05.2021

Podle tradiční čínské medicíny lze dělit lidi do pěti základních skupin dle jejich vzezření, vzorcích chování a typu onemocnění. Toto jest základní charakteristika jednotlivých konstitučních typů a orientační stravovací doporučení.
Horký typ
Doporučená jídla:
Chladné potraviny, čím dále od středu, tím lépe. Nutno dbát na soustředěné a klidné vychutnávání jídla. Vhodná jsou jídla hořké chuti. Způsob přípravy - vaření a dušení.
Nevhodná jídla:
Teplé a horké potraviny, kořeněná, alkohol, káva. Způsob přípravy - pečení, grilování, uzení.
Suchý typ
Doporučená jídla:
Neutrální a osvěžující potraviny, dbát na jejich výživnost. Způsob přípravy - dušení, hodně šťavnatá.
Nevhodná jídla:
Horké a vysušující jako je např. káva, černý čaj, ostré, přesolené. Způsob přípravy - pečení, grilování.
Vlhký typ
Doporučená jídla:
Neutrální a lehce teplá, spíše vysušující. Způsob přípravy - pečení, dlouhé vaření.
Nevhodná jídla:
Chladné a osvěžující potraviny, mléčné výrobky, sladkosti, hodně ovoce, pivo, bílé víno.
Studený typ
Doporučená jídla:
Neutrální až horké potraviny. Způsob přípravy - pražení a pečení.
Nevhodná jídla:
Chladné potraviny, hlavně tropické ovoce, mražené, kysané mléčné výrobky.
Harmonický typ
Má od každého něco. Může jíst vše, ale je třeba se vyvarovat extrémů, nekonzumovat dlouhodobě jeden typ jídel.


Tabulka ke stažení.